Utan tanke…


…eller plan. Så skulle man kunna beskriva denna bild. En liten öppning i växtligheten ut mot en mindre holme taget på en liten bro till en mindre ö i en medelstor småländsk sjö är det egentliga innehållet i denna spontana bild. Den har ingen planerad eller målinriktad tanke bakom sig, bilden bara fanns där i detta ögonblick när jag passerade på bron.

Men så är det väl ofta, bilder bara dyker upp sådär, men tanken bakom förblir högst oklar. Men man kan väl lägga till att båten där vid strandkanten kan var ett betydelsebärande element, en fixpunkt för ögats sökande att stanna upp vid? Men jag vet fortfarande inte varför jag tog just denna bild där på bron, båten var inte det som gjorde att jag tryckte på avtryckaren. Den togs på ren och skär instinkt. Allt är egentligen fruktlösa efterhandskonstruktioner för att försöka rationalisera mitt fotografiska handlande. Att försöka ge mening till något som inte har någon mening är väl ganska meningslöst egentligen?

Man ska nog inte analysera vissa bilder för mycket, för då går dess ”mening” sönder, känslan försvinner, beskrivningen blir torra analyser som urvattnar bildens visuella kraft. Bilden bara dök upp där på bron och mitt handlande i denna stund var allt annat är genomtänkt och planerat. Men även det meningsfattiga kanske har ju ett värde i sig, det intuitiva och spontana handlandet är svårt att så här i efterhand förklara – för det kanske bara räcker att man råkar gillar den, det var det som var det egentliga målet.

20140903-1177