Det mörknar


Det mörknar i Europa. Det europeiska folket har sagt sitt här i helgen och vi har fått en ny politiskt spelplan i EU. Polariseringen mellan höger och vänsterflankerna blir allt mer tydlig. Nya värden har sakta börjat etablerat sig, tankegods som vi trodde hade försvunnit ur det europeiska medvetandet för länge sedan. Vi ser hur dessa nya kalla värden vinner mark och formar ett nytt och mörkare Europa. Främlingsfientlighet, intolerans och protektionism är några av dess ledord. Man väljer att exkludera i stället för att inkludera. Ekonomistiska värden trumfar över mänskliga värden. Föraktet för svaghet och olikhet ökar. En farlig nationalism börjar äta sig in mot maktens centrum.

Franska Nationella fronten som tog hem en jordskredsseger i EU-parlamentet och dess grundare Jean-Marie Le Pen menade att ebolaviruset skulle lösa ”invandrarproblemet på tre månader” – man fullständigt baxnar inför en sådan inhuman logik. Ett brutalt uppvaknande för alla oss som trodde att den här typen av unkna tankar var begravda sedan 2:a världskriget. Men det är enkelt att vara politiker i partier som skyller alla problem på den andre, den som icke är ”vi”!

En anmärkningsvärd och skrämmande utveckling men jag tycker att det finns ljuspunkter trots allt – i alla fall här hemma. En grön frisk vind har börjat segla upp och drar med sig allt fler – för humanism och en trovärdig miljöpolitik.

20140520-0838-2